Als je in de winkel langs het nootschap loopt dan zie je zeker vijftig verschillende soorten noten. Niet alleen verschillen ze van smaak en soort, maar ook zit er verschil tussen ‘gewone’ noten en biologische noten. Biologisch voedsel wordt steeds populairder en dat is ook niet geheel zonder reden. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over biologische noten. Zo kun jij in de toekomst een bewuste keuze maken als je weer voor het nootschap staat.
Wanneer zijn noten biologische noten?
Noten mogen niet zomaar biologisch genoemd worden, daar hangen verschillende eisen aan. Zo is het belangrijk dat de noten zo natuurlijk mogelijk gemaakt worden, wat betekent dat er geen bestrijdingsmiddelen en andere onnatuurlijke toegevoegde middelen gebruikt worden. Doordat deze extra stoffen niet worden toegevoegd, behoudt de noot zijn natuurlijke stoffen en gezonde kwaliteiten. Het schijnt dat je dit ook daadwerkelijk kunt proeven, maar dat zul je toch echt zelf moeten doen. Neem bijvoorbeeld eens een handje biologische macadamia noten naast een handje ‘gewone’ macadamia noten en proef het verschil.
Zijn biologische noten gezonder?
Doordat er geen toegevoegde middelen worden gebruikt bij het maken van de noten, behouden de noten hun natuurlijke voedingsstoffen en komen er geen chemische middelen aan te pas. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat een biologische noot gezonder is dan een niet-biologische noot. Daarnaast is een biologische noot beter voor het milieu en het leven om ons heen. De chemische middelen die normaliter gebruikt worden komen niet in de aarde of in het water terecht, waardoor de biodiversiteit in stand blijft. Omdat de grond hierbij niet wordt aangetast is dit ook beter voor omwonenden. De noten zijn dus niet alleen ‘gezonder’ wanneer je ze eet, maar zijn ook beter voor de leefomgeving.
Waarom zijn biologische noten zo duur?
Wie weleens een zakje biologische noten heeft afgerekend weet dat ze aanzienlijk duurder zijn dan een zakje normale noten. Waar dit precies aan ligt? Daar zijn verschillende redenen voor. Doordat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, gaan er nu eenmaal meer noten verloren tijdens de groei. Hierdoor is de opbrengst van de oogst minder, waardoor de kosten per kilo hoger zullen moeten worden. De teelt van biologische noten is arbeidsintensiever dan bij niet-biologische noten, waardoor er meer tijd (en dus meer kosten) in gaat zitten. Daarnaast heeft een notenboer met verschillende strenge voorwaarden en controles te dealen. Deze kosten allemaal extra geld, welke deels worden doorberekend in de prijs van de noten. Wanneer we deze dingen onder elkaar zetten is het dus ook niet zo gek dat een zakje biologische noten duurder is dan een zakje ‘gewone’ noten.